61. Festival hrvatskih kazališnih amatera - Vodice 2021

Sitno brojimo do održavanja 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) kojem ćemo ponovno biti domaćini dva uzastopna vikenda, od 12. do 14. i od 19. do 21. studenog 2021. Nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja, ove godine uživamo u predstavama uživo, na daskama Kulturnog centra, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH) svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

Za ovogodišnje izdanje Festivala, od 34 predstave izvedene u selekciji (23 uživo i 11 putem video selekcije), izbornici: dr. art. Mira Muhoberac, dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dr. sc. Sanja Nikčević, doc. dr. sc. Alen Biskupović, Andrijana Vicković i Igor Ružić, su odabrali deset predstava u kojima ćemo uživati tijekom dva vikenda u Vodicama. U revijalnom dijelu programa premijerno će biti prikazana i predstava naše Dramske družine nastale prema tekstu Margaret Atwood: Romansa u zatvoru Fletcher.

Ulaz na sve predstave je besplatan, ali uz predočenje COVID potvrde. Pučko učilište je osiguralo besplatno testiranje antigenskim testom za sve posjetitelje koji nemaju Covid potvrdu, a žele uživati u kazališnoj igri, u petak 12. studenog od 18 do 20 sati, i u petak, 19. studenog od 19 do 20 sati u atriju Kulturnog centra. Potvrde vrijede 48 sati.


petak, 12. 11. 2021.

Večeras je svečano otvoren 61. Festival hrvatskih kazališnih amatera koji se već sedmu godinu održava u Kulturnom centru Vodice. Festival kojeg organizira Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u našoj zemlji i suorganizira Pučko otvoreno učilište Vodice kao domaćin ove najveće nacionalne smotre kazališnog amaterizma, od samog dolaska Festivala u Vodice sufinanciraju Grad Vodice, vodička Turistička zajednica, Šibensko-kninska županija te već dugi niz godina Ministarstvo kulture i medija. Festival je otvorio gradonačelnik Vodica Ante Cukrov koji je naglasio kako Grad Vodice s radošću sufinancira održavanje ovog festivala u Vodicama svjestan truda entuzijasta i cijeneći rad amatera koji svojim djelovanjem obogaćuju društveni i kulturni život našeg grada. Za holivudski štih otvaranja pobrinuo se Big Band Vodice koji je svojim nastupom ugrijao atmosferu i najavio lijep početak druženja kazalištaraca.

Na veliko zadovoljstvo zaljubljenika u teatar, nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja, ove se godine kazališna igra vratila na vodičke daske koje život znače. Iako je godina bila izuzetno teška za kazališne amatere, ipak ćemo u šest festivalskih dana u dva uzastopna vikenda uživati u devet predstava koje su izbornici Hrvatskog sabora kulture odabrali kao najuspješnije i najbolje.
Festival ima natjecateljski karakter, pa će Prosudbeno povjerenstvo ocjenjivati detalje i nagraditi bolje od najboljih festivalskim nagradama: za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, najbolju glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za inventivnost i njegovanje kulturne baštine. Ove godine Povjerenstvo čine: glumica, redateljica i teatrologinja dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović te kazališni kritičar Igor Ružić koji će u završnici festivala, 21. studenog, proglasiti pobjednike i dodijeliti nagrade dobitnicima.

Vodička će publika u natjecateljskom dijelu 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera moći pogledati devet odabranih izvrsnih predstava uživo, dok će u nedjelju u 20 sati, u revijalnom dijelu programa, moći pogledati snimku predstave Dramske amaterske družine domaćina, Romanca u zatvoru Fletcher.

Festivalski je program otvorilo Kulturno-prosvjetno društvo Sloga iz Pakraca sa živom, humorističnom i toplom predstavom zavjere: Baba Nikinica i odbjegle vjerenice nastale po tekstu i u režiji Dubravke Špančić. Ovacije publike i riječi hvale Prosudbenog povjerenstva na okruglom stolu nakon predstave najbolji su početak festivala, a već nas sutra čekaju novi doživljaji u mraku kazališta s predstavom Od Rame do Sinja u izvođenu Sinjskog pučkog kazališta.

Ulaz na sve predstave je besplatan, ali uz predočenje Covid potvrda i poštivanje propisanih epidemioloških mjera.


subota, 13. 11. 2021.

Program drugog festivalskog dana ponudio je vodičkoj publici jednu, umjesto najavljene dvije predstave, budući da je predstava Zelinskog amaterskog kazališta ZamKa, Fačuk odgođena za drugi festivalski vikend zbog bolesti glumaca.

Tako smo danas uživali u nastupu mnogobrojne skupine Sinjskog pučkog kazališta koja nam je priredila povijesnu priču o nastanku Sinja. Predstava Od Rame do Sinja iznjedrena je iz suradnje kazališta i Franjevačke gimnazije i nastajala je gotovo pune dvije godine. Autor teksta je fra Mirko Marić, adaptaciju potpisuje Igor Knižek, a režiju Željko Viculin. Fabula nas odnosi u 1687. i povijesni trenutak kad fra Pavao Vučković predvodi zbjeg naroda Rame u Cetinski kraj pred najezdom Turaka. Sa sobom odnose sliku Majke od Milosti koju i danas slavimo ako Čudotvornu Gospu Sinjsku. Predstava obiluje historijskim činjenicama, ali i legendama i pojašnjava snažnu tradiciju štovanja Gospe Sinjske i trčanja Alke.

Sutra zatvaramo prvi vikend 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera neobičnom kriminalističkom pričom Dramske grupe Bjelokaz Bjelovarskog kazališta, Asimptote. Predstava počinje u 10 sati, a ulaz je slobodan uz predočenje Covid potvrde.


nedjelja, 14. 11. 2021.

Posljednjeg dana prvog dijela 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera gledali smo mladu razigranu družinu Bjelokaza Bjelovarskog kazališta. Predstavu Asimptote nastalu prema tekstu i u režiji Marka Dragičevića uz suradništvo Maje Margarete Dragičević pružila je vodičkom gledateljstvu pravu malu krimi poslasticu dostojnu Poirotovih sivih ćelija. Radnja odmah počinje ubojstvom kojeg mora razriješiti osebujan inspektor, a osumnjičeni su svi u dvorcu. Sumnjivi su svi i nitko, jer nema očitog motiva. I baš kad pomislimo da nema rješenja, genijalni inspektor zaključuje slučaj…

Pucnjima u mraku završio je prvi dio Festivala, a već slijedećeg petka ponovno krećemo s novim kazališnim doživljajima. Kako su dvije predstave koje su trebale biti odigrane jučer zbog bolesti glumaca odgođene za vikend koji nas očekuje, ne bude li novih izmjena, gledat ćemo još šest predstava u tri festivalska dana. I konačni sud Prosudbenog povjerenstva saznat ćemo u nedjelju, 21. studenog u 12:30.

Podsjećamo, ulaz na sve predstave je slobodan uz predočenje Covid potvrda. Ako ih nemate možete se u petak, 19. studenog od 19 sati besplatno testirati u atriju Kulturnog centra. Dobivene potvrde vrijedit će vam sve do kraja Festivala.


petak, 19. 11. 2021.

Drugi dio 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera otvorio je Dramski studio Ludens teatra iz Koprivnice i odmah nas upitao … SI DOBRO?

Sretnemo prijatelje na ulici i oni nas pitaju: „Što je, što ima, si dobro?“ Ali to su retorička pitanja na koja nitko ne očekuje odgovor, nikakav, a kamoli iskren odgovor… Kada smo postali tako površni, nezainteresirani… Kroz monološke forme mladi su glumci odigrali nekoliko obiteljskih prizora i postavili nam mnoga pitanja: koliko nas je promijenio razvoj tehnologije, što su zdravi obiteljski odnosi, zašto dopuštamo da nas oblikuje sredina i njihova očekivanja…kad smo prestali razgovarati i slušati, uvažavati i razumjeti…

Ovom predstavom koja gotovo interaktivno propitkuje suvremeno društvo jer tjera gledatelje na promišljanje o sebi i svojim postupcima, završen je četvrti festivalski dan.

Već sutra nas očekuju tri nove predstave. Matineju u 10 sati ujutro igra Zelinsko amatersko kazalište ZamKa, predstavu Fačuk. U 18 sati gledat ćemo Drugu opciju u izvođenju Teatra Gaudeamus zagrebačkog centra KNAP, a u 20 sati zabavit će nas Kazališna družina Kolarin iz Dubrovnika s komedijom Mare Fjočica.

Podsjećamo, Festival organiziraju Hrvatski sabor kulture i Pučko otvoreno učilište Vodice uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i vodičke Turističke zajednice, a ulaz na sve predstave je slobodan uz predočenje Covid potvrda.


subota, 20. 11. 2021.

Subotnji raspored 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera ponudio je čak tri predstave.

Puno gledalište na jutarnjoj predstavi koju je odigralo Zelinsko amatersko kazalište ZamKa nije moglo biti bolje nagrađeno za ranojutarnje buđenje nego komedijom Fačuk. Štefica Fanjek, autorica teksta i režiserka predstave ponudila nam je uobičajenu i već dobro poznatu priču o dogovorenim brakovima zbog novca, a ne iz ljubavi, ispričanu na nov način. Zavičajna predstava odvodi nas u podravsko selo između dva svjetska rata, tipičnu obitelj s tipičnim likovima. Međutim, pametni i humoristični dijalozi, suprotstavljanje podravskog i viškog dijalekta, temperamenta, pa i mentaliteta, publiku su dobro zabavili i nasmijali, ponekad do suza. Stoga ne čude ovacije i dugi pljesak te samo riječi hvale prosudbenog povjerenstva za zelinsku predstavu.

U prvoj poslijepodnevnoj predstavi gledali smo dobro poznati rukopis Teatra Gaudeamus zagrebačkog centra KNAP. Glumačka predstava Druga opcija ponudila nam je pitanje: može li pojedinac svojim postupkom utjecati na krajnji ishod? Koliko je potrebno da lošu situaciju pretvorimo u svoju korist, da biranjem drugog načina izmijenimo sudbinu, da promjenom stava promijenimo svoj život od neuspjeha u uspjeh…? Koliko je potrebno da promijenimo sebe i društvo u kojem živimo?

Posljednja predstava dana bila je komedija Kazališne družine Kolarin iz Dubrovnika, Mare Fjočica, nepravedno zapostavljenog i zaboravljenog autora Joze Lovrića Jadrijeva. Još jedna dijalektalna predstava izuzetno jake glumačke ekipe koja nas je nasmijala opisom priče iz života jednog dubrovačkog dvorišta. Tri susjede, dvije ne baš najsretnije udane i jedne usidjelice, koja ipak, u zrelijim godinama pronalazi ljubav i to naočitog pomorskog kapetana…Kolo sreće se okreće… Komedija koja na trenutke ima gorak okus.

Bio je to još jedna krasan kazališni dan koji je punom gledalištu ponudio dobru kazališnu igru, a družinama i malo vremena za druženje i razgovor o svojim iskustvima.

Sutra ujutro u 10 sati čeka nas monodrama Đurđice Seleš, Do dva, a zatim u 12.30 završna svečanost zatvaranja Festivala i proglašenje pobjednika po kategorijama.


nedjelja, 21. 11. 2021.

Posljednji dan 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera zaključen je snažnom monodramom autorice teksta i glumice Đurđice Seleš, „Do dva“. Petra se ponukana jednim telefonskim pozivom, ispovijeda o svom životu, obiteljskom nasilju i bolesti te pronađenoj snazi da izađe iz takve situacije i stane na svoje noge. Potresna životna priča koja ipak budi nadu da su promjene moguće, samo da moramo pronaći snagu u sebi.

U šest festivalskih dana vodička je publika mogla pogledati devet predstava različitih senzibiliteta i igre, različitih tema i poruka, ali sve su nam pružile ono što od kazališta i očekujemo. One su nas motivirale da razmišljamo i promišljamo sebe i svoje postupke, da budemo bolji tolerantniji i uljuđeniji ljudi, a Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja; Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka i Igor Ružić, kazališni kritičar, imalo je jako težak zadatak da od najboljih predstava odabere najbolje po kategorijama.

Već sam ulazak na repertoar Festivala dokaz su izvrsnosti i kvalitete svih odgledanih predstava, ali neke su nijanse odlučile pobjednike. Donosimo njihova imena uz obrazloženja članova Povjerenstva.

Nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Mari Ivica Jušinski za ulogu Marinove majke Luce u predstavi „Fačuk“, Zelinskog amaterskog kazališta Zamka jer: Mari Ivica Jušinski živi na pozornici tolikim emotivnim intenzitetom, istovremeno precizno strukturirajući lik kojeg igra – na raznim ravnima: kako onim jezičnim tako i mizanscenskim, da ostavlja gledatelja u stanju ponesenosti i dugo nakon što je otišla s pozornice. Njezina je glumačka snaga temeljena na slobodi suočavanja s brojnim osobinama i licima što ih nosimo u sebi. Ova glumica to radi odvažno i duhovito i na tome joj zahvaljujemo i čestitamo.

Nagradu za sporednu mušku ulogu dobio je Leo Mrkić za ulogu Đura u predstavi „Mare Fjočica“ Kazališne ružine „Kolarin“. Svi koji se bave teatrom dobro znaju koliko je zahtjevno upečatljivo i uspješno odigrati epizodnu ulogu. Leo Mrkić to radi sa začudnom lakoćom. On jakim, intenzivnim bojama i rezolutnim potezima poput kakvog vrhunskog majstora-ekspresionista, gradi ulogu Đure. Ludizam je način suočavanja sa svijetom onih malobrojnih, a Leo Mrkić jest zasigurno jedan od njih.

Tri u jedan, tako je ove godine dodijeljena nagrada za glavnu žensku ulogu, a dobile su je: Marinka Metković (Mare Fjočica), Jelena Maržić (Lina) i Jelica Čučević (Lukre) za tri vodeća ženska lika u predstavi „Mare Fjočica“ dubrovačkog „Kolarina“. Snažnom sinergijom i karakterizacijom likova one su oblikovale tri različite osobnosti koje su nam predočile jednu sliku Grada i mentaliteta što stvara i skida maske i ispod površine mediteranske izravnosti skriva svoju ranjivost i neostvarene snove.

Nagrada za najbolje odigranu glavnu mušku ulogu također je dodijeljena družini iz Dubrovnika, i to Ivanu Bobanu za ulogu gospara Cvijeta. Gotovo savršena tjelesna ekspresija dubrovačkog gospara s prošlošću te suzdržanost i ekvidistanca s romantičnom podlogom, Ivan Boban kao gospar Cvijeto daje razlog da mu se vjeruje, kako na moru tako i na kopnu, tj. između pohotnih susjeda i odabranice njegovog srca.

Dubravka Špančić dobitnica je Nagrade za najbolji dramski tekst za predstavu „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“. Persiflažom, kontekstualizacijom i lokalizacijom klasične detekcijske narativno-dramske strukture, Dubravka Špančić u drami „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“ stvorila je istodobno i sasvim nov i sasvim prepoznatljiv tekst koji ipak zavodi zapletom i iznenađuje razrješenjem.

Za najbolju režiju nagrađeni su: Marko Dragičević i Maja Margareta Fabičević za predstavu „Asimptote“ u izvođenju Dramske grupe Bjelokaz Bjelovarskog kazališta. Režijom koja misli pozornicu po širini, Marko Dragičević i Maja Magdalena Fabičević u predstavi „Asimptote“ stvorili su funkcionalni prostor za razvedenu radnju i osebujnu karakterizaciju kako samih likova tako i njihovih odnosa.

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je komedija „Mare Fjočica“ Kazališne družine Kolarin. Uspješno vladajući svim segmentima kazališnog čina, na osnovi gotovo profesionalnog teksta i vrlo profesionalne režije, ali i iznimno darovitih izvođača, Kazališna družina „Kolarin“ je i predstavom „Mare Fjočica“ potvrdila svoju stožernu poziciju u hrvatskom kazališnom amaterizmu.

Sinjsko pučko kazalište je za predstavu „Od Rame do Sinja“ dobilo nagradu za njegovanje kulturne baštine. Brojnošću ansambla, ilustrativnom simplifikacijom i neizbježnim zazivom Gospe, predstava „Od Rame do Sinja“ Sinjskog pučkog kazališta prikazuje povijesnu bremenitost Cetinskog kraja ali i njegov bogati, tragedijama i herojstvima prožeti folklor.

Uspješno je završio još jedan Festival hrvatskih kazališnih amatera na zadovoljstvo izvođača, posjetitelja i organizatora. Pučko otvoreno učilište se dokazalo kao pouzdan suorganizator i domaćin, a Vodice kao središte kazališnog amaterizma.
Doviđenja dogodine na vodičkim daskama koje život znače!

Sitno brojimo do održavanja 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) kojem ćemo ponovno biti domaćini dva uzastopna vikenda, od 12. do 14. i od 19. do 21. studenog 2021. Nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja, ove godine uživamo u predstavama uživo, na daskama Kulturnog centra, uz poštivanje epidemioloških mjera.
Ulaz na sve predstave je besplatan, ali uz predočenje COVID potvrde.