63. FHKA - ned, 14. 5. 2023.

 

nedjelja, 14. 5. 2023.

 

Posljednjeg dana prvog dijela 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera vidjeli smo dvije slične, ali različite komedije o ljubavi, o ljubavi koja ne bira prema statusu, boji kože i razumu. Samo je srce važno. Mlada Kazališna družina Rastepuh Pučkog otvorenog učilišta Pazin osnovana 2016. godine po prvi puta sudjeluju na ovom Festivalu i već je zavidnim glumačkim ostvarenjima osvojila srca publike. Predstavom Kilimandžaro prikazala  je što se događa kad drugačiji dođe u naše društvo, kad se sjedine dvije različite kulture, dva različita svijeta. Jesmo li spremni prihvatiti druge ili smo uključivi samo deklarativno, samo kada se to ne tiče nas osobno i jesmo li kao pripadnici različitih kultura tako različiti kao ljudi? Čine li nas, ipak, osjećaji, jednakima?

Pučka komedija s jakim socijalnim nabojem, Da nije ljubavi, Metkovskog amaterskog kazališta, s druge strane, donijela je priču o mladim ljubavnicima koji kriju svoju ljubav od majki. Komičan lik ispičuture Bete  prenosi aktualne vijesti po selu pa majke saznaju za njihovu ljubav. Mladić je iz bogate i plemenite obitelji, pa se njegova majka protivi braku s djevojkom iz siromašne kuće. No zaljubljeni par ne odustaje lako, nego nađu način kako da se izbore za svoju ljubav.

Obje predstave sa sretnim završetkom bile su prava poslastica gledateljstvu koje je danas, unatoč, ili baš upravo kiši usprkos, došlo vidjeli genijalna ostvarenja amaterskih glumaca.

Predstoji nam nekoliko dana stanke, a zatim se program Festivala nastavlja u petak, 19. svibnja, u 18 sati predstavom Ministričin muž, Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća.