63. FKHA - sub, 13. 5. 202.

 

subota, 13. 5. 2023.

 

Večeras je u Kulturnom centru Vodice svečano otvoren 63. Festival hrvatskih kazališnih amatera. Otvorenju su nazočili pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije, Sanja Kumanović Stipaničev kao predstavnica Župana, direktorica Turističke zajednice grada Vodica, Anita Franin Pečarica i gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov koji je prigodnim riječima zaželio ugodan boravak i uspješan nastup svim kazališnim entuzijastima te simbolično otvorio Festival.

Ova najveća smotra kazališnog amaterizma održava se već više od šest desetljeća u organizaciji Hrvatskog sabora kulture kao krovne nacionalne udruge svih amatera, a devetu godinu zaredom u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice. Tijekom šest festivalskih dana vodička će publika moći pogledati dvadeset najboljih ovogodišnjih amaterskih predstava koje su svoje sudjelovanje na ovom prestižnom natjecanju zaslužile pobjedama na županijskim smotrama. Već su jučer odigrane dvije predstave: Crveni tepih u izvođenju A je to -Češke besede Treglava i Umjetničke organizacije Točka na i, Večera s Idiotom.

Prva ansambl komedija, iako odigrana na češkom jeziku bila je dovoljno živopisna i razumljiva da smo svi mogli vidjeti kakve zgode, kreacije i jezične zavrzlame nastanu kada u krojački salon uđu Francuskinja, Njemica i Španjolka. Druga jučerašnja predstava također s mnogobrojnom glumačkom postavom nije bila posvećene odnosu poslodavac-radnik već tome što je potrebno za poslovni uspjeh. Naravno, ne radi se o sposobnosti, znanju i marljivosti. Samo jedna stvar dijeli ambicioznog menadžera  od pravog poslovnog uspjeha, mora pronaći savršenoga gosta za šefovu mjesečnu zabavu na kojoj pobjeđuje onaj tko dođe u pratnji 'najvećeg idiota'. I on će naći savršenog kandidata, ali to će mu u potpunosti preokrenuti život.

Današnji su dan otvorili pobjednici naše županije, Dramski amateri Murtera s predstavom Na rivi koja je nakon gotovo pola stoljeća doživjela svoju revitalizaciju. Komedija je to o životu na otoku između dva rata obogaćena elementima lokalnog folklora odigrana na arhaičnom murterskom dijalektu punom životopisnih kletvi i metafora.

Slijedila je još jedna komedija, ovaj puta u izvođenju Sinjskog pučkog kazališta, Obiteljska idila. Idiličan razgovor obitelji prekida dolazak mladog i neiskusnog provalnika. Kada se na vratima pojavi svekrva Natalija, Tomina majka - tada padaju sve maske...

Monodrama Jača u izvođenju Damirke Vuković, članice riječke Kazališne grupe Viktor Car Emin. Tekst Strindbergove jednočinke "Jača" u potpunosti odgovara koncepciji "intimnog teatra" kojemu je Strindberg težio za života,a kojom glumica tematizira probleme prevarene i ponižene žene.

Drugi kazališni dan završio je predstavom Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta Samobor PAX, Stol 22. Jedan svadbeni stol spojio je ljude koji se međusobno ne poznaju, a budući da ih ne povezuje niti jedna druga tema počinju pričati o jedinom logičnom na jednom vjenčanju, o ljubavi. ubravka Crnojević-Carić glumica redateljica teatrolog

Dan je završio okruglim stolom na kojem je Prosudbeno povjerenstvo u sastavu, vodičkoj publici već dobro poznate dr.sc. Dubravke Crnojević-Carić, glumice, redateljice i teatrologinje te novih snaga; Ive Srnec Hamer, redateljice i dramske pedagoginje i glumca, Eugena Stjepana Višića, izložilo svoje viđenje odigranih predstava. Iako su okrugli stolovi osmišljeni upravo stoga kako bi kazališni profesionalci svojim osvrtima, savjetima, pa ponekad i kritikama pomogli usavršavanju kazališnih amaterskih skupina, ovoga smo puta čuli samo pohvale i divljenje uz poneke blage sugestije.

Sutra, posljednjeg dana prvog kazališnog vikenda, na rasporedu su još dvije predstave. Kazališna družina Rastepuh Pučkog otvorenog učilišta Pazin  nastupa u 11 sati, a Metkovsko amatersko kazalište u 14 sati. Ulaz na predstave je slobodan. Dođite i uživajte u najboljim ovogodišnjih kazališnim ostvarenjima vrijednih entuzijasta i zaljubljenika u kazlaišnu umjetsntot.