62. FKHA - ned, 29. 5. 2022.

 

nedjelja, 29. 5. 2022.

Posljednji i najuzbudljiviji dan 62. Festivala hrvatskih kazališnih amatera započeo je predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi Gradskog amaterskog kazališta Županja. Mladi i talentirani ansambl ispričao nam je osuvremenjenu poznatu bajku o nesretnim bratu i sestri koje maćeha i naivni otac ostave same u šumi. Nakon raznih dogodovština, susreta s vilenjacima i vješticom, oni se ipak vraćaju kući, ukazujući na vrijednost obitelji, ljubavi i dobra.

Kulturno-umjetnička udruga Lipa iz Donjeg Mihaljevca priredila nam je Čisti zmešeraj. Komediju u kojoj je sve izmiješano, u kojoj se na karminama plače, karta, ali i svira i pjeva, koja se koristi kao prilika za nove seoske tračeve i ogovaranja… Sve je nekako naopako. I smrt je dobra prilika za  druženje rodbine i susjeda.

Zatim nam je zagrebački Divan Teatar ponudio Antigonu, klasik  nimalo klasično izveden. Upečatljiv vizualno i osobito izborom glazbe, atraktivnog kora i moćnih scenskih grupnih prizora, poznata fabula Antigone prikazana je na nov način, postavljajući pred gledatelje pitanja koja su i danas aktualna.

Festivalski program završen je komedijom Superzvijezda Umjetničke organizacije Točka na i. U jednom malom mjestu Blizu, živi Marija Katarina i njena najveća želja na svijetu je  poljubiti dečka njenih snova. U školi se održava talent show i ona smišlja plan kako postati zvijezda i ostvariti svoje snove – ljubiti se kao filmske zvijezde.


Bio je to radostan završetak još jednog izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera, a zatim se Prosudbeno povjerenstvo u sastavu; Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, dr.sc. Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, redateljica, teatrologinja, književnica i profesorica na ADU te istaknuti kazališni kritičar Igor Ružić, povuklo u osamu na dugo promišljanje i donošenje odluka o najboljima od ovogodišnjih najboljih.


Na svečanom zatvaranju Festivala publici su se obratili, u ime Hrvatskog sabora kulture predsjednik Skupštine Zdravko Obradović i u ime domaćina i suorganizatora, ravnateljica POU Vodice, Gordana Birin, a nazočili su, uz dramske amatere, entuzijaste i zaljubljenike u kazališnu umjetnost, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov i direktorica vodičke Turističke zajednice koji kontinuirano pružaju novčanu i drugu potporu održavanju festivala u Vodicama. Najsvečaniji dio, dakako bilo je proglašenje nominacija i nagrada u devet kategorija.

Domaćini, Dramska amaterska družina Vodice POU Vodice može biti jako ponosna svojom predstavom Penelopa. Anđela Fržop nominirana je u kategoriji najbolje ženske glumice, a Zdravko Todorović dobio je Priznanje za vizualni dojam te Nagradu za adaptaciju dramskog teksta.

Priznanje za kolektivnu igru dobili su Dobri jarani, Kulturno-prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca, dok je Priznanje za dramsko-pedagoški rad uručen Max teatru iz Zaprešića za predstavu Covid(io) maturalac 20. Priznanje za njegovanje kulturne baštine otišlo je Češkoj besedi iz Daruvara za predstavu Na toj zelenoj livadi.

Najboljom sporednom ženskom glumicom proglašena je Diana Kirin iz čakovečkog Štolcera, dok je najboljim sporednim glumcem proglašen Ivan Knežević iz Satiričkog kazališta Slavonski Brod. Najbolja glavna muška uloga bila je ona Miroslava Rohteka iz Kulturne udruge Komedijaši iz Stražnjevca, najbolja ženska uloga bila je ona Nine Damjanović iz Umjetničke organizacije Točka na i.

Najbolju režiju potpisuje Mirko Đinđić iz Teatra Kuntrata iz Svetog Filipa i Jakova za predstavu Ljubomora.

Najboljom predstavom 62. Festivala hrvatskih kazališnih amatera proglašena je Antigona u produkciji Divnog teatra.