62. FKHA - sub, 21. 5. 2022.

 

subota, 21. 5. 2022.

 

Iako je program 62. Festivala hrvatskih kazališnih amatera počeo jučer i nastavljen je danas tijekom cijelog dana, svečana dobrodošlica sudionicima upriličena je večeras jer se čekalo da većina kazališnih trupa bude prisutna. U punoj dvorani Kulturnog centara dobrodošlicu kazalištarcima zaželio je gradonačelnik Vodica Ante Cukrov naglasivši koliko treba cijeniti kulturno-umjetnički amaterizam i poklonjeno slobodno vrijeme koje vrijedni amateri utroše za stvaranje predstava. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ova najveća nacionalna smotra amaterskog kazališnog stvaralaštva u Vodicama održava još od 2014. godine te da će se Vodice i dalje truditi biti dobri i poželjni domaćini. U ime Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma, organizatora Festivala, prisutnima se obratio Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora te zahvalio na vrlo uspješnoj i ugodnoj suradnji s Gradom i vodičkim Pučkim učilištem zadovoljan najavljenim nastavkom suradnje, a u ime suorganizatora Pučkog otrovanog učilišta Vodice, kazalištarce je pozdravila ravnateljica Gordana Birin, zaželjevši svima uspješne nastupe i odličan provod u Vodicama.

Bila je to i prigoda da se Metkovskom amaterskom kazalištu koje ove godine obilježava 30 godina rada dodjele diplome.

Tijekom dana gledali smo čak pet predstava. Prva, odigrana u jutarnjem terminu, bila je ona Dramske grupe Bjelokaz Bjelovarskog kazališta naslova Dječja igra prema tekstu i u režiji Ane Perković. Mlada ekipa odabrala je baviti se njima bliskom temom nasilnika u razredu i školskim sistemom koji uglavnom na takve situacije ostaje ravnodušan te prepušta učenicima da sami riješe svoje probleme. Autentičnost igre, minimalistička svedenost scene i kostimima te efektna glazbena kulisa odlično su dočarala nagomilanu frustraciju koja završava obratom situacije u o kojoj žrtve postaju nasilnici.

Zatim smo uživali u vrlo ozbiljno napravljenoj opereti Kazališne sekcije Češke besede iz Daruvara odigrane na češkom jeziku, Na toj zelenoj livadi. Bila je to raskošna predstava s komornim orkestrom na parteru i s odlično odabranim kostimima i scenom na pozornici, uz sudjelovanje folklorne skupine u narodnim nošnjama. Gledatelji su imali prijevode pa se lako pratila radnja operete, a slikovnost i odlične pjevačke mogućnosti cijelog ansambla umanjile su nemogućnost publike da doslovce shvate humorističnost dijaloga među glumcima.

Kaštelansko kazalište nastupilo je s predstavom Iza vrata čiji tekst i režiju potpisuje Justina Vojaković Finger. Predstava se iz perspektive preživjele žrtve bavi temom obiteljskog nasilja, progovara o teškoj temi pred kojom radije zatvaramo oči.

Gradsko kazalište Đurđevec odigralo je predstavu Župljani u potrebi prema tekstu Jelene Jagar i Matije Bažulića i u režiji tog dvojca. U komediji obrata i zabuna istakao se lik grabara čije je glumačko umijeće i prirodnost na sceni plijenilo pažnju gledatelja tijekom cijele predstave.

Bogat kazališni program završen je nastupom Kazališne grupe Viktora Cara Emina iz Rijeke s predstavom Plavi salon Siniše Posarića. Radi se o kratkom dramskom komadu zanimljive strukture u kojem četiri djevojke progovaraju o gubitku i čežnji kroz poetične slike i jasno određene metafizičke struje te uz dojmljivo praćenje zvuka gitare. I dok se tri žene bave sobom i svojim gubicima, četvrta govori o čovjeku koji sjedi sam i gleda u more. To je jedina slika u kojoj postoji neki odnos prema drugima i u kojoj čitamo ljudsku empatiju i čežnju za drugima.