Busina Brass Quintet

Pučko otvoreno učilište Vodice poziva na Glazbeno putovanje svijetom uz nastup Busina Brass Quinteta u četvrtak, 28. ožujka u 20 sati u Kultunom centru Vodice. 

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni Kulturnog centra od ponedjeljka, 25. do četvrtka 28. ožujka od 11 do 13 sati i sat vremena prije koncerta. Cijena ulaznice je 8 eura.

program

1. Georges Bizet: Carmen suite
2. Georges Bizet: Farandole No.2
3. Giuseppe Verdi: Triumphal March from Aida
4. W. A .Mozart//Buttal: Samba.... Alla Turca
5. Miljenko Prohaska: Arboretum suite for brass
6. Joaquin Rodrigo: Concierto de Aranjuez - Adagio
7. Louis Prima: Sing, Sing, Sing
8. Nino Rota: Brucia la Terra
9. Enrique Crespo: Selection from the Suite Americana: Ragtime & Vals Peruano
10. Traditional: St. James Infirmary
11. Traditional: When the Saints
12. Sholom Secunda: Bei Mir Bist Du Schein
13. Elmer Bernstein: The Magnificent Seven Theme

BUSINA BRASS QUINTET

Kvintet je osnovan 2007. godine i djeluje u sklopu Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina. Ovaj međunarodni ansambl čine glazbenici iz Hrvatske i Slovenije, a njegovi članovi spadaju u najnagrađivanije glazbenike mlađe generacije i rade u najpoznatijim orkestrima u Hrvatskoj i van nje. Ansambl izvodi raznovrsni program koji se proteže od originalnih djela za limene puhače do aranžmana poznatih orkestralnih ulomaka, jazza, glazbe 20. stoljeća i filmske glazbe.

Uz nastupe širom Hrvatske,  Busina Brass kvintet ima i razvijenu djelatnost međunarodne suradnje, pa je u svom dugogodišnjem djelovanju nastupio u Albaniji, Grčkoj, Turskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Italiji, Gruziji, Izraelu i Srbiji, gdje je uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra izveo europsku premijeru skladbe „Shadowcatcher“ američkog skladatelja Erica Ewazena za solo brass kvintet i simfonijski orkestar. Posebno je bitno napomenuti čak 5 gostovanja u Japanu, što je za ovakav ansambl doista rijetkost: nastupali su u Tokyu (Dolce Music Centre) Yokohami (Senzoku Gakuen College of Music), Tsuruoki (Higashi high School wind band), Niigati (Hokuetsu High School), Kyotu (Kyoto Jing High School), Osaki (Dolce Music Centre), Nari (University Library). Ansambl također često nastupa uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga republike Hrvatske s kojim izvodi originalne skladbe za puhački kvintet i orkestar, pa su tako na 2. Zagrebačkom Brass Festivalu, izveli hrvatsku premijeru skladbe Cityscape of New York američkog skladatelja Jeffa Tyzika.
Busina Brass kvintet je rezidentni ansambl ljetne škole za glazbu - Summer Music Academy Vodice.

DANIJEL MAJBAUM, truba
Rođen je u Bjelovaru, gdje je završio osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Kao srednjoškolac osvojio je niz 1. nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima u organizaciji HDGPP-a, Glazbene škole Varaždin i drugih. Nakon završene srednje škole, upisuje studij trube na Hochschule fur Musik u Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Uwe Koellera, gdje diplomira 2023. sa najvišim ocjenama. Za vrijeme studija nastupa sa EUphony Youth Orchestra, Brixen Classics, Styriarte Jugendorchester, Gustav Mahler Jugendorchester, te Orkestrom Bayerische Philharmonie. Član Busina Brass kvinteta je od 2023. godine. 

MARKO MUMLEK, truba
Rođen je 11. rujna 2001. godine u Varaždinu. Glazbenu školu u Varaždinu upisuje sa šest godina. U početku pohađa program Dječjeg pjevačkog zbora, dok s devet godina započinje s programom trube u klasi profesora Darka Navoja. Od 2016. godine nastavlja obrazovanje u srednjoj glazbenoj školi - zanimanje: glazbenik trubač, gdje od samih početaka brzo napreduje. Kao vodeći trubač sudjeluje u projektu Glazbene škole u Varaždinu „Drava nas spaja“ u suradnji s Konzervatorijem za glazbu i balet Maribor te izvodi kantatu Carmina Burana Carla Orfa, a priliku je imao sudjelovati i u mjuziklu „Glazba srca mog“ skladatelja i dirigenta, profesora Ivana Josipa Skendera, gdje također svira u orkestru. Sudjelovao je na koncertima u suradnji s „Jugend Sinfonie Orchester“ glazbene škole iz Ravensburga i „nuSynergetic Orchestra“, koji djeluje kao nova platforma za glazbenike te nadograđuje postavu i strukturu ovisno o projektima. Također svira u Brass kvintetu Glazbene škole sa kojim u raznim prigodama predstavlja Školu i Grad Varaždin. Glazbenu školu u Varaždinu završava 2020. godine u jeku pandemije Corona virusa, a iste godine upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Marina Zokića, gdje do sad bilježi nastupe na produkcijama, projekte sa komornim ansamblima te projekte simfonijskog, duhačkog i jazz orkestra Muzičke akademije. 2021. godine sudjeluje na BIP Erasmus+ projektu „Brass 'n' Roll“ sa akademijama iz Ljubljane i Budimpešte koji je vodio profesor tube Roland Szentpali. Uz pohvale profesora Marina Zokića, profesora Šime Vulelije, profesora Maria Šinceka, profesora Saše Nestorovića te dirigenta Ivana Josipa Skendera, Mladena Tarbuka i Ivana Šćepanovića, tako i od hrvatskog skladatelja Josipa Prajza ističe se kao vrstan i pouzdan trubač. Van akademije također je aktivan svirač - u Gradskom puhačkom orkestru KUD-a Hrvatskih željeznica Varaždin već deset godina, a od listopada 2022. godine obnaša dužnost pročelnika orkestra.

FRANO BAROVIĆ, rog
Počeo je svirati rog s 12 godina i već sljedeće godine osvojio je 1. nagradu na Državnom natjecanju učenika glazbe i plesa. Zapaženim nastupom na natjecanju pozvan je u Orkestar mladih CEI (Central European Initiative). Tijekom srednjoškolskog obrazovanja redovito je nastupao s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kao član i kao solist. Glazbeno obrazovanje nastavio je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi profesora Boštjana Lipovšeka, gdje je diplomirao s odličnom ocjenom izvodeći Straussov 2. koncert za rog. i orkestar. Dobitnik je Prešernove nagrade s ansamblom BRASS AG 2009. godine. S 19 godina osvojio je mjesto 1. horne na audiciji za Orkestar slovenske policije, a tri godine kasnije na audiciji u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za mjesto solo roga, gdje i danas djeluje. Godine 2012. uspješno prolazi audiciju za člana NBO (No Borders Orchestra). Kao član Busina Brass Quinteta, nastupao je u Izraelu, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji. Uz izvođački, bavi se i pedagoškim radom, od 2010. u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, a nakon toga nastavlja rad u Glazbenoj školi fra. Ivana Glibotića u Imotskom i Glazbene škole Makarska. Dirigent je Puhačkog orkestra Primošten. Redovito surađuje s brojnim sastavima i orkestrima diljem Hrvatske.

IVAN BOŠNJAK, trombon
Rođen je u 1981. godine u Osijeku. Svoje prve lekcije na trombonu započeo je s ocem u dobi od 11 godina, a zatim je nastavio glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku u klasi prof. Mihajla Bošnjaka, gdje je i maturirao 2000. godine. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada, među kojima je 1. nagrada na 38. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Rijeci svakako najvažnija. Nakon mature upisuje se na Muzičku akademiju "Ino Mirković" u Lovranu, gdje je studirao u klasi Branimira Slokara i Uroša Polanca. Tijekom studija osvojio je 1. nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju održanom u Alice bel Colle u Italiji, održao je solističke nastupe diljem Hrvatske, a pojavio se i kao solist s orkestrom Handels Akademie Salzburg (Austrija) u nekoliko navrata. 2003. godine, još za vrijeme studija, položio je audiciju za mjesto 1. solo trombonista u Orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje i danas radi. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u 2005. Ivan je osnivač i predsjednik Hrvatske udruge trombonista i tubista - Busina i pored pozicije orkestralnog glazbenika karijeru gradi i kao komorni glazbenik s kvintetima Simply Brass (do 2007.) i Busina Brass (od 2007.), s kojima je nastupao na recitalima u Japanu, Turskoj, Njemačkoj, Izraelu, Gruziji, Sloveniji, Izraelu, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Hrvatskoj. 2017. je u Novom Sadu uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra izveo europsku premijeru djela E. Ewazena Shadowcatcher (verzija za kvintet i simfonijski orkestar). Bavio se i pedagoškim radom kao profesor Glazbene umjetnosti u Privatnoj gimnaziji Marul u Zagrebu. Bio je i u više navrata pozvan kao gost predavač na Međunarodnom ljetnom kampu za mlade glazbenike OrkesterkamP u Sloveniji. Kao gost profesor je predavao i na Sveučilištima u SAD-u (Texas State University, University of Memphis, West Michigan University, Grand Valley University), Japanu (Senzoku Gakuen College of Music, English Brass Academy in Japan), Velikoj Britaniji (English Brass Academy). Dopredsjednik je UO Udruge hrvatskih komornih i orkestralnih glazbenika – HUOKU, najveće udruge koja okuplja i brine se za status profesionalnih glazbenika u Hrvatskoj. Umjetnički je ravnatelj Ljetne glazbene akademije u Vodicama na kojoj predaje zajedno sa vodećim svjetskim solistima. (musicacademycroatia.com). Svira ekskluzivno na instrumentima Antoine Courtois čiji i je i službeni predstavnik za područje JI Europe, te na usnicima Mercer&Barker iz Velike Britanije.

ŽELJKO KERTEZ, tuba
Rođen je u Varaždinu. Srednju školu završio u Varaždinu u klasi prof. S. Rukljića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulelije. Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Još kao student položio je audiciju za mjesto tubista pri Orkestru Srednjoeurope inicijative (CEI Orchestra) i Orkestru mladih Mediterana. Za vrijeme studija i nakon se usavršavao kod eminentnih solista Mel Culbertsona, Jens Bjorn Larssen, Waltera Hilgersa, Ben Van Dijka i drugih. Od 2005. djeluje kao solo tubist orkestra Opere HNK u Zagrebu i dirigent Gradskog puhačkog orkestra u Kutini. U kolovozu 2010. godine je bio pozvan kao predavač u Međunarodnoj ljetnoj školi Orkesterkamp u Portorožu u organizaciji Univerzitetnog Pihalnog Orkestra Ljubljana, od 2014. djeluje i kao gost profesor na English Brass Academy u Velikoj Britaniji i Japanu. Od 2007. do danas djeluje kao Glavni tajnik Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina iz Zagreba, te je suosnivač Busina Brass kvinteta sa kojim nastupio širom svijeta. Nastupao je kao solist s Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Orkestrom Oružanih snaga RH, a posebno se ističe nastup sa Orkestrom Tokai Sagami u Japana u ljetu 2013. godine. Artist je za Buffet Crampon grupu (Melton tube) kao i Mercer&Barker usnike iz Velike Britanije.

Info

Datum i vrijeme: 28. ožujka 2024. u 20 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

BUSINA BRASS QUINTET je osnovan 2007. godine i djeluje u sklopu Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina. Ovaj međunarodni ansambl čine glazbenici iz Hrvatske i Slovenije, a njegovi članovi spadaju u najnagrađivanije glazbenike mlađe generacije i rade u najpoznatijim orkestrima u Hrvatskoj i van nje. Ansambl izvodi raznovrsni program koji se proteže od originalnih djela za limene puhače do aranžmana poznatih orkestralnih ulomaka, jazza, glazbe 20. stoljeća i filmske glazbe.