Portreti grada

 

Kultura i umjetnost akvarela

Akademska slikarica. Nerica Abdulić-Osmančević, završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. 1989. godine i do danas je imala mnogobrojne grupne i nekoliko samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Austriji. Svojim je radom stekla status istaknutog slobodnog umjetnika Bosne i Hercegovine.

Iako je u Bosni i Hercegovini akvarel potpuno zapostavljena slikarska tehnika, ili možda baš zbog toga, Nerica Abdulić-Osmančević svoj je talent za akvarel prihvatila kao ogormnu privilegiju, baveći se njime strasno i bez alternative.

Još je tijekom studija shvatila da će svoj put umjetnika akvarela morati tražiti sama, pa se tom tehnikom počinje intenzivno baviti od 1995. Ratna zbivanja 1992. godine dovode Nericu Abdulić-Osmančević u Austriju što će u ratnom užasu biti jedina sretna okolnost toga doba jer Salzburg je u to vrijeme grad velikih akvarelista poput Krukenhausera, Hradila, Salzmanna... i dolično mjesto za stjecanje novih znanja i napredovanje.

„Slikati je za mene samo druga riječ za osjećati." ~ John Constable

Akvarel je zahtjevna slikarska tehnika budući da je za nju potreban poseban senzibilitet i duge faze eksperimentiranja. Put do vlastitog rukopisa uvjetovan je osobnošću, talentom i umjetničkom kvalitetom. U najkraćim crtama, akvarel je najplemenitija slikarska tehnika, zahtijeva dobru koncentraciju i sigurno vođenje kista po bjelini papira, traži sigurno osvajanje prostora, a u tehničkom je smislu vrlo važno "hvatanje svjetlosti" i sjaja.

U trenutku kad tehničko umijeće prestane igrati glavnu ulogu, tada počinje dugi put umjetničkog sazrijevanja. Pojavljuju se transformirana stabla, produženi putovi, gradovi kao kubističke skulpture, negiranje perspektive, čudesno djelovanje svjetlosti, izmjenjivanje svjetla i tame, savršen odnos boje, vode i papira... tada slika više nije slika nego zrcalo duše umjetnice.

Nerica Abdulić-Osmančević vjeruje unutrašnjem glasu, slika vještinom školovanog umjetnika i dušom senzibilne žene, a njezine vedre vedute našeg grada pronaći će put do srca promatrača.

Kontakt

Džemala Bijedića 37, Sarajevo, BiH
Auerspergstr. 10/7, Zell am See, Austria
Tel: 033 677 239, 061 319 353
E-mail: osmancevic@sbg.at

 

Pogledajte virtualnu izložbu »

Otvorenje

Datum i vrijeme: 25. lipnja 2020. u 20:00 h
Mjesto: Atrij Kulturnog centra Vodice
O izložbi

Organizator izložbe: POU Vodice

Izložba akvarela akademske slikarice Nerice Abdulić Osmančević - Portreti grada, otvorena je 25. lipnja 2020. u atriju Kulturnog centra. Zbog nesvakidašnjih okolnosti vezano uz pandemiju koronavirusa, službenom otvorenju izložbe planiranom u svibnju, prethodila je virtualna izložba koju smo postavili na našim web stranicama.