Kultura

Pučko otvoreno učilište Vodice organizira brojne izložbe, predavanja i predstavljanja vodičke kulturno-povijesne baštine u Kulturnom centru Vodice.

Pod okriljem Pučkog otvorenog učilišta otvoren je i Memorijalni centar Faust Vrančić na Prviću 14. rujna 2012., koji se nakon nešto više od godine dana osamostalio.

pronalazak s Velike Mrdakovice

Arheologija

Usko surađujemo s Muzejom grada Šibenika na arheološkim istraživanjima; od 2007. na kasnoneolitičkom naselju Velištak i na Velikoj Mrdakovici, na kojoj se nekorpola ponovno istražuje od 2011. nakon dugogodišnje stanke te na liburnsko-rimskom naselju čije je istraživanje započelo 2014. nakon što su dobivena sredstva iz predpristupnog europskog fonda HERA IPA III.

Pročitajte više o arhologiji »

Bakanalije

U nastojanju da oživimo vodičku kulturno-povijesnu baštinu te približimo stanovnicima i gostima Vodica nalaze i spoznaje otkrivene kontinuiranim arheološkim istraživanjima na Velikoj Mrdakovici, Pučko otvoreno učilište zajedno s Turističkom zajednicom grada Vodica 2014. počinje organizirati Bakanalije na Rimskoj cisterni.

Na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica, podno hrvatske Mikene, budite sudionikom Bakanalija!
Osjetite duh antike uz obilje hrane i vina pripravljenih po starorimskoj recepturi i uživajte u rimskim igrama i glazbeno-plesnom spektaklu!
Plakat Bakanalije
Noć muzeja na Velikoj Mrdakovici
Noć muzeja u MC Faust Vrančić

Noć muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Pučko je učilište dva puta sudjelovalo na Noći muzeja:

  • 2012. godine organizacijom rimskog paljevinskog pokopa na arheološkom lokalitetu Rimska cisterna podno Velike Mrdakovice
  • 2013. renesansna noć u Memorijalnom centru Faust Vrančić