Predavanja i predstavljanja

Moj put iz Vodica u Vodice
Predstavljanje knjige Moj put iz Vodica u Vodice
20. travnja 2023.

U nakladi Pučkog otvorenog učilišta Vodice izašla je knjiga „Moj put iz Vodica u Vodice – zapisi svjedoka vremena od 1937. do 1947.“ autora Nevina Šprljana jednog od četiri sina poznatog partizanskog intelektualca, Vodičanina, Augustina Gušte Šprljana.
Knjigu su uredili i pripremili za tisak autorovi  sinovci, Emil i Edvard Šprljan koji su pronašli 800 stranica rukopisa i ocijenili da bi ova sjećanja vrijedilo objelodaniti.

 

Više
Predstavljanje zbornika Vodice kroz povijest
19. siječnja 2023.

S velikim zadovoljstvom, Pučko otvoreno učilište Vodice predstavlja Zbornik radova sa znanstvenog skupa Vodice kroz povijest, koji se u svibnju 2019. održavao u kulturnom centru.

Skup su organizirali Pučko otvoreno učilište, Grad Vodice, Hrvatski institut za povijest i Muzej grada Šibenika i na njemu smo se u dva dana i kroz 21 izlaganje upoznavali s vodičkom prošlošću.

Više
Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe
Predstavljanje knjige „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“
08. rujna 2022.

Svoju najnoviju knjigu profesor Roko Ivanda posvetio je Srimarskom poluotoku, prostoru kojeg doživljava zavičajem. U knjizi je pokušao „osvijetliti prošlost te zajedničke zatonsko-vodičke kolijevke, kolijevke koja nas je odnjihala, othranila i oblikovala“.
Program će moderirati ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, a o knjizi će osim autora govoriti i doc.dr.sc. Suzana Tomaš, mr.sc. Ante Tomaš i prof. Marko Menđušić. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa „Bunari“ iz Vodica.

 

Više
Dulcin i okolo njega
Dulcin i okolo njega - predstavljanje knjige
25. svibnja 2022.

Knjiga Dulcin i okolo njega vraća nas u predratno i ratno vrijeme kad je u obitelji Zanze rođena Seka Nada Taradžić. Istražujući kako su živjele obitelji u njezinoj četvrti, ulazeći u najintimnije kutke kamenih kuća, u najskrovitije tajne žena, muškaraca i djece iz dragog joj Dulcina i okolnih ulica, Seka skida prašinu sa sjećanja onih koji su otvorili srca i uspomene stavili pred njezinu pisaljku. Trebalo je hrabro odslušati ljudske tuge, da se ne zaborave. Pretvorila ih je u priče čitljive onima koji su događaje iz priča proživjeli, a još više rođenima mnogo kasnije.

 

Više
Ivo Brešan
Znanstveni kolokvij o književnom stvaralaštvu Ive Brešana
27. svibnja 2021.

U organizaciji Gradske knjižnice Vodice i u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zadru, Gradom Vodicama, Pučkim otvorenim učilištem Vodice i Turističkom zajednicom grada Vodica, 27. svibnja 2021. godine, u Kulturnom centru Vodice održava se znanstveni kolokvij o književnom stvaralaštvu Ive Brešana.

Više
Jadran bez plastike
28. lipnja 2019.

Jadran bez plastike je znanstveno—edukativan projekt namijenjen akademskoj zajednici i studentima koji bi, putem predavanja, rada na terenu i susreta s građanima, trebali osvijestiti ljude o posljedicama i negativnim učincima neodgovornog ponašanja prema okolišu na ljudsko zdravlje. 

Više
Vodice kroz povijest
04. svibnja 2019.

Na znanstvenom skupu Vodice kroz povijest se kroz više od dvadeset predavanja tijekom dva dana govoriti će se o vodičkoj povijesti, njezinoj kulturno-povijesnoj baštini i razvoju kroz stoljeća. Znanstveni je skup nastao u organizaciji Grada Vodica, Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Muzeja grada Šibenika.

Više
Predstavljanje Zbornika o službenici Božje majke Klare Žižić i njezinoj Družbi
23. travnja 2019.

Na Svjetski dana knjige i noći knjige, vodička gradska knjižnica i Pučko otvoreno učilište te Župa Našašća sv. Križa i Družba sestara franjevki od Bezgrješne iz Šibenika predstavljaju zbornik tiskan povodom proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. 

Više
Ankine priče
31. siječnja 2019.

Predstavljanje zbirke pjesama Anke Juričev Tabakin  ANKINE PRIČE. Stihove čitaju autorica i Marina Jurković. Nastupaju: Klapa Bunari i Kulturna udruga Vodiške perlice