Vodice kroz povijest

Znanstveni skup Vodice kroz povijest

U subotu, 4. svibnja, u 10 sati, u Kulturnom centru Vodice započinje znanstveni skup Vodice kroz povijest.
Skup je to na kojem će se kroz više od dvadeset predavanja tijekom dva dana govoriti o vodičkoj povijesti, njezinoj kulturno-povijesnoj baštini i razvoju kroz stoljeća. Znanstveni je skup nastao u organizaciji Grada Vodica, Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Muzeja grada Šibenika. Namjera mu je da se građani kroz znanstveno-stručna izlaganja upoznaju sa svojim povijesnim nasljeđem i da se potaknu nova istraživanja kako bi se osvijetlili i oni dijelovi prošlosti koji su dosada nedovoljno ili nikako poznati. Trajna vrijednost ovog skupa je zbornik svih predavanja i nekoliko dodatnih stručnih radova koji će biti tiskan krajem godine.

U sklopu znanstvenog skupa, u subotu, u 17 sati u atriju Kulturnog centra Vodice bit će i svečano otvorenje istoimene izložbe čiji su autori kustosi Muzeja grada Šibenika: Emil Podrug, Toni Brajković, Željko Krnčević, Marijana Klisović, Alen Matić, Bruno Brakus i suradnica iz Hrvatskog instituta za povijest, Lucija Benyovsky. Izložba je sažetak vodičke povijesti od prapovijesti do Domovinskog rata.

Znanstveni je skup otvoren za javnost, ne samo za znanstvenu zajednicu, već prvenstveno za Vodičane koji žele upoznati svoj grad i njegovu prošlost.

 

Na znanstvenom skupu Vodice kroz povijest se kroz više od dvadeset predavanja tijekom dva dana govoriti će se o vodičkoj povijesti, njezinoj kulturno-povijesnoj baštini i razvoju kroz stoljeća. Znanstveni je skup nastao u organizaciji Grada Vodica, Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Muzeja grada Šibenika.