Digitalna pristupačnost

14. listopada 2020.

U Pučkom otvorenom učilištu Vodice želimo osigurati u najvećoj mogućoj mjeri jednako kvalitetan pristup svim korisnicima našim digitalnim sadržajima, stoga smo nakon detaljne analize napravili kvalitetnu nadogradnju mrežnih stranica u skladu sa smjernicama za osiguravanje digitalne pristupačnosti.

Korištenjem izbornika kojem je moguće pristupiti sa svake stranice, prilagođava se kontrast stranice, veličina slova i podcrtavanje veza (linkova). Uz mogućnosti koje nudi izbornik, posebnom ikonicom označene su sve veze (linkovi) koje se otvaraju u novu karticu (tab) / prozor (window), kao i veze na dokumente u pdf, docx, xlsx formatima. Napravljena su i brojna „nevidljiva“ poboljšanja u strukturi i označavanju digitalnih sadržaja koje koriste čitači ekrana – software (npr. NVDA i JAWS) koji tekst sa ekrana pretvarju u računalno generirani glas ili u brajični redak. 

Testiranjem stranica servisom WAVE Web Accessibility Evaluation Tool, postignut je odličan rezultat bez ijedne greške, a na servisu Ace it – Accessibility Evaluator stranica je postigla izvrstan indeks pristupačnosti (availability index) od čak 119% što znači da nije pronađen niti jedan problem vezano uz Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) – Smjernice za dostupnost mrežnih sadržaja. 

Stranicu kontinuirano analiziramo i poboljšavamo kako bi podigli razinu pristupačnosti i omogućili još kvalitetniju uslugu svim našim korisnicima i posjetiteljima.