Otvorenje arheološke izložbe VESTIGIA VITAE

25. lipnja 2023.

U atriju Kulturnog centra otvorena je arheološka izložba VESTIGIA VITAE. Ovo je peta arheološka izložba koju je priredilo Pučko otvoreno učilište Vodice u suradnji s Muzejom grada Šibenika, a treća koja je posvećena Velikoj Mrdakovici. Sustavna i kontinuirana istraživanja na ovom lokalitetu počela su još 2011. godine upravo na inicijativu Učilišta, prvo na nekropoli, a zatim od 2014.  kada su dobivena izdašnija europska sredstva i na samom liburnsko-rimskom naselju na tjemenu brda. Za razliku od prve dvije, na ovoj su izložbi izloženi nalazi pronađeni na naselju i zorno nas upućuju tragovima života kakav se na ovim prostorima vodio prije više od dvije tisuće godina.  Istraživanja i snimci su omogućili izradu simulacije mogućeg izgleda naselja. U ostacima kuća i podrumima pronađen je iznimno raznovrstan materijal: nakit, oruđe, oružje, tragovi metalurgije, keramičke posude, novac, medicinsko-farmaceutski i kozmetički pribor; ostaci tegula, amfora i hrane. Provenijencija ovog materijala zorno govori o vezama Velike Mrdakovice  s europskim i maloazijskim tržištima. Na osnovi svega nađenoga možemo zamisliti kako i od čega je domicilno stanovništvo živjelo, provodilo vrijeme i čime se bavilo.

 Autor izložbe, Toni Brajković, viši kustos Antičke zbirke Muzeja grada Šibenika, na karaju zaključuje kako je Velika Mrdakovica najkompleksniji i najznačajniji arheološki lokalitet vodičkoga kraja, ali i znatno šireg područja. Pojedini predmeti s ovog nalazišta pripadaju iznimno rijetkim artefaktima, na samo u našoj zemlji, već i u svjetskim okvirima.

Grad Vodice od samog početka istraživanja kontinuirano izdvaja sredstva za nove arheološke kampanje pa se nadamo da će u narednim godinama Velika Mrdakovica iznjedriti još puno velikih otkrića i postati prepoznatljivi biser hrvatske kulturne baštine.

Na svečanom otvorenju govorila je ravnateljica POU Vodice istaknuvši da osobito veseli što ova istraživanja i izložbe inspiriraju i druge da više pažnje posvećuju svojoj prošlosti. Tako su djeca DV Tamaris provela projekt Kopanja po prošlosti i svojim živopisnim nastupom uljepšala svečano otvorenje. Izložbu je otvorio gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov izrazivši svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Muzejom grada Šibenika i najavivši daljnju potporu Grada u novim arheološkim pothvatima.